جمعه ١٠ فروردين ١٤٠٣

آخرین اخبار :



  چاپ        ارسال به دوست

در دومین پنل تبادل تجربه دانشکده سینماتئاتر مطرح شد:

سینما ترکیبی بدیع از روایت و درام است

سینمای نو > سرویس فیلم های کوتاه و مستند

به گزارش پایگاه خبری تحلیلی " سینمای نو " و به نقل از ستاد خبری سیزدهمین جشنواره بین المللی سینماحقیقت، دومین جلسه از نشست های تبادل تجربه سیزدهمین جشنواره بین المللی سینماحقیقت ، سه شنبه 19 آذر در دانشکده سینما تئاتر برگزار شد.

در ابتدای این جلسه که با حضور مهرداد زاهدیان و حسن نقاشی به بهانه اکران مستند "زمستان است" برگزار شد، مسعود سفلایی به عنوان مجری کارشناس درباره اهداف پنل های تبادل تجربه در دانشکده سینما تئاتر توضیحاتی ارائه کرد. سپس بحث و گفتگوی اصلی با عنوان فیلم های تاریخی و آرشیوی آغاز شد.

مهرداد زاهدیان ضمن اشاره به این نکته که شاید عنوان مستند تاريخی اصطلاحی کلی باشد، بیان کرد: مستندهای تاریخی برای من به دوران معاصر و نهایتا تا 150 سال اخیر مربوط است و مصداق آن را در فضاهای شهری قرار داده ام و به دنبال پیدا کردن مفاهیم امروزی در اتفاقات گذشته هستم. به عنوان مثال اگر ما با مفهمومی همچون توسعه نیافتگی در جامعه کنونی مواجه هستیم، باید بدانیم که در گذشته چگونه اتفاق افتاده و آن‌ را با دوره معاصر تطبیق دهیم.

در این نشست همچنین به این بحث پرداخته شد که فیلم های تاریخی باید مبتنی بر یک پژوهش گسترده باشند و تفاوت آن ها با فیلم های اجتماعی نیز در همین نکته است.

زاهدیان ادامه داد: دانستن این نکته بسیار مهم است که پژوهش چه به‌لحاظ عینی و چه به لحاظ مفهومی تا کجا ادامه خواهد یافت تا در نتیجه بیننده با آن درگیر شود.

این فیلمساز خاطر نشان کرد: باید هرآنچه را که با موضوع در ارتباط است جمع آوری کرد و از این جا به بعد مرحله جدی کار آغاز می شود. یعنی فیلمساز باید از هوش و ذکاوت خود استفاده کند و خط نامرئی را که بین عناصر یافته شده وجود دارد پیدا کرده و آن ها را به هم ربط دهد تا موارد نامربوط و اضافی را حذف کند. از این جا به بعد مرحله تولید فیلم شکل می گیرد. به همین دلیل تولید فیلم "زمستان است" سه سال طول کشید.

وی افزود: قدم اول در ساخت فیلم های مستند تاریخی، ضرورت وجود فیلمنامه ای است که برآمده از یک پژوهش مفصل باشد. برای مثال تهیه کنندگان مستندی همچون ZDF و یا BBC که از مهم ترین مستندسازان دنیا هستند از الگوی ثابتی استفاده می کنند.  یکی از موارد آن اُپنینگ تاثیر گذار و دامنه ارجاعات وسیع است که ذهن مخاطب را به دورترین نقاط ممکن پرتاب می کنند .

بخش بعدی جلسه به پرسش و پارسخ اختصاص یافت.

زاهدیان در پاسخ به سوالی درباره این که آیا فیلمنامه بر اساس آرشیو شکل می گیرد یا ابتدا باید نوشته شود و سپس از آرشیو استفاده کرد، گفت: پژوهش بسیار مهم است و بدون تحقیق و بررسی نمی‌توان فیلم نامه چنین فیلم هایی را به درستی تدوین و تنظیم کرد.

وی در پاسخ به سوال دیگری در این باره که اگر موضوع فیلم به لحاظ تاریخی دارای وسعت زیادی باشد، چگونه می‌توان منابع را محدود کرد، گفت: این بحث بسیار مهم است. اگر از فیلم «زمستان است» تمجید شده بیشتر به این علت است که از انبوه مواردی مطرح شده در فیلم می تواند یک روایت واحد ارائه دهد.

در ادامه حسن نقاشی گفت: شیوه ساخت مستند تاریخی در حال حاضر بسیار متفاوت از سال های گذشته است. تا دهه 70 و 80 ، فیلم ها با استناد به وقایع تاریخی و بازگویی آن ها ساخته می شدند اما رفته رفته با دست پیدا کردن به آرشیوهای جدید و خصوصی، نگرش به فیلم های آرشیوی تغییر پیدا کرد و تلاش شد تا نگاهی نو ایجاد شود.

نقاشی ادامه داد: من به شخصه برای ساخت مستند «شاه جهان» تلاش کردم تا به اطلاعات آرشیوی جدیدی از مکان های تازه دست پیدا کنم.

وی افزود: یکی از آسیب هایی که درباره ساخت مستند از لاله زار وجود دارد، استفاده از تصاویر مشترک است. حتی در تلویزیون ملی هم این اشکال وجود دارد. برای مثال اگر قرار است درباره مصدق که چندین بار از او مستند ساخته شده فیلم جدیدی ساخته شود، باید دانست که اصلا چرا باید دوباره درباره او فیلم جدیدی بسازیم و هدف چیست؟ در حقیقت نمی‌توان به واقعه چیز جدیدی افزود مگر اینکه از منظر جديدي به آن نگاه کرد.

این کارگردان به مستندسازان جوان توصیه کرد اگر قرار است فیلم تاریخی بسازند بهتر است فیلمی باشد که قبلا درباره آن پژوهشی نشده است.

زاهدیان در ادامه به سوال دیگری مبنی بر اینکه از کجا باید فهمید یک واقعه ارزش مستند سازی دارد یا نه، پاسخ داد: سینما ترکیبی است از عناصری همچون روایت و درام و چنین ترکیبی باید بدیع باشد.اگر بتوان از تصویر که قبلا بارها استفاده شده، استفاده دقیق و عمیق تری داشت این یک استفاده خلاقانه است اما اگر نشد باید راه حل های دیگری پیدا کرد.



١٢:٠٦ - چهارشنبه ٢٠ آذر ١٣٩٨    /    شماره : ٨٢١٨٨    /    تعداد نمایش : ١٦٨







سینمای ایران در گذر تاریخ



فیلم و صدا

سایر رسانه ها

تبلیغات

برگزیده ها

دارای مجوز شماره 89.25738

از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی


پیوندها

سینمای نو را دنبال کنید

کلیه حقوق این سایت برای سینمای نو محفوظ و استفاده از مطالب آن با ذکر کامل نام منبع مجاز است