جمعه ١٠ فروردين ١٤٠٣

آخرین اخبار :



  چاپ        ارسال به دوست

رمزگشایی از نمادهای مذهبی فیلم‌ها ؛

کارگاه «سینما و دین» برگزار شد

سینمای نو > سرویس سینما    

به گزارش پایگاه خبری تحلیلی " سینمای نو " و به نقل از ستاد خبری سی و ششمین جشنواره جهانی فیلم فجر، توماس کرول داور بخش بین الادیان سی و ششمین جشنواره جهانی فیلم فجر با اشاره به  این که رساله دکترای سینمایش را درباره فیلم «آسمان بر فراز برلین» (بال های اشتیاق) به کارگردانی ویم وندرس نوشته است، گفت: برای تاثیرگذاری دراماتیک در فیلم های معنوی و مذهبی به قلابی نیاز است که در مکان و زمان معنی پیدا می کند.

سپس او بخش هایی از انیمیشن «شیرشاه» را به عنوان نمونه ای برای حاضران پخش کرد و توضیح داد: سینما می تواند گاهی شما را احساساتی کند مثلا در «شیرشاه» شما در آخر متوجه می شوید که شیرشاه در واقع همان سیمباست نه پدرش، بدون آن که کلامی در این باره گفته شود.

کرول به صحنه به دنیا آمدن سیمبا اشاره کرد و ادامه داد: در مورد قرآن مجید نمی دانم، چون آن را نخوانده ام اما این مراسم شبیه آن چیزی است که در انجیل هم به آن اشاره شده است. زمانی که مسیح غسل تعمید داده می شود به روایت این کتاب آسمان باز شده و نوری از آن ساطع می شود و خداوند در این جا می فرماید که این پسر مورد علاقه من است. البته ما در صحنه ابتدایی این انیمیشن کلامی نداریم اما این نور را می بینیم.

او با بیان این که حتی در قسمتی که حیوانات نزدیک به کوه می شوند نشانه هایی از آن چه در عهد قدیم یعنی تورات وجود دارد، گفت: در تورات هم مردم به سمت کوه می روند و ذکر می گویند. شما در اینجا فقط هارمونی و آغاز جهان را می بینید. این ها نمادها و اتفاقاتی است که همه در جهان آن را می فهمند و اصلا نیاز نیست که حتما مذهبی باشیم تا متوجه آن شویم.

کرول ادامه داد: حتی آن میمونی که شیرشاه را به حیوانات نشان می دهد شبیه کشیش یا فردی مذهبی است و بعد مانند مراسم های مختلف مذهبی، حیوانات در برابر شیرشاه رکوع و سجود می کنند.

عضو هیات داوران بخش بین‌الادیان جشنواره جهانی فیلم فجر تاکید کرد: برخی نشانه ها هستند که هر انسانی در ذات و درون خودش آنها را می داند، مثل این که آنچه از بالا می آید بهتر و پر اهمیت تر است. شما همیشه می بینید که ستارگان از بالا به پایین می آیند. برای ما که از چپ به راست می نویسیم، راست مأمن زندگی و چپ نشانه سیاهی و نیستی است.

کرول 10 دقیقه از فیلم «آسمان بر فراز برلین» به کارگردانی ویم وندرس را برای حاضران نمایش داد و گفت: وقتی به خاطر نوشتن رساله دکترایم برای اولین بار این فیلم را دیدم به نظرم خسته کننده آمد. هیچ اتفاقی در آن نمی افتاد، هرچند که قلاب زمان و مکان در دو دقیقه بعد از این 10 دقیقه بیشتر نمود پیدا می کرد. قصه آن درباره کشمکش دو فرشته است که درباره این که فرشته بودن بهتر است یا انسان بودن با هم وارد چالش می شوند.

وی ادامه داد: در ابتدای فیلم فرشته ای را می بینیم که بر بالای برجی در کلیسای معروفی ایستاده و بازیگر معروف آلمانی که نقش اول فیلم را دارد کت بلند مشکی پوشیده و موهایش را از پشت بسته است. همه این نشانه ها کافی است تا ما متوجه فرشته بودن او در این فیلم بشویم.

کرول با اشاره به سه صحنه ابتدایی فیلم بعد از تیتراژ گفت: ابتدا آسمان، بعد یک چشم بزرگ و بعد شهر برلین را از بالا می بینیم. ما شاید با توجه به اسم فیلم متوجه آسمان و شهر برلین بشویم اما نمی دانیم آن چشم به چه معنایی در فیلم آورده شده، آیا چشم خداوند است؟ چشم فرشته؟ یا نشانه آن که باید چشم هایمان را باز کنیم.

او ادامه داد: ما فرشته ها را در این فیلم در بالا و بچه ها را در پایین می بینیم، و نشانه هایی از خداوند در تمام فیلم جاری است.

عضو هیات داوران بخش بین‌الادیان جشنواره جهانی فیلم فجر درباره فیلم «شهر فرشته ها» به کارگردانی برَد سیلبرلینگ گفت: اما برای آمریکایی ها نمادپردازی و قهرمانی که راه می رود و شعر می خواند جذاب نیست. آنها به فرشته هایی که عاشق می شوند بیشتر علاقه دارند به همین دلیل سیلبرلینگ درباره فرشته هایی فیلم ساخت که عاشق می شوند.

او ادامه داد: این فیلم با مرگ دختربچه ای شروع می شود که شاید در ابتدا شما را به وحشت بیندازد اما در شروع فیلم، فیلمساز با نشان دادن صفحه ای تماما سفید سعی می کند به شما انرژی مثبت دهد. هر چند که من خودم شخصا این نگاه را دوست ندارم و آن را نمی پذیرم با این حال قلاب اولیه شکل می گیرد و شما کنجکاو می شوید که این فیلم را ادامه دهید.

سی و ششمین جشنواره جهانی فیلم فجر ۱۹ تا ۲۷ آوریل ۲۰۱۸ (۳۰ فروردین تا ۷ اردیبهشت ۱۳۹۷) به دبیری سیدرضا میرکریمی در تهران در حال برگزاری است.

 


٢١:٥٠ - چهارشنبه ٥ ارديبهشت ١٣٩٧    /    شماره : ٦٨٨٩١    /    تعداد نمایش : ٤٥٣







سینمای ایران در گذر تاریخ



فیلم و صدا

سایر رسانه ها

تبلیغات

برگزیده ها

دارای مجوز شماره 89.25738

از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی


پیوندها

سینمای نو را دنبال کنید

کلیه حقوق این سایت برای سینمای نو محفوظ و استفاده از مطالب آن با ذکر کامل نام منبع مجاز است