پنج شنبه ٠٦ ارديبهشت ١٤٠٣

آخرین اخبار :



  چاپ        ارسال به دوست

در اولین روز جشنواره موسیقی ؛

هنگامه اخوان و نجمه تجدد روی صحنه رفتند

سینمای نو > سرویس موسیقی        

به گزارش پایگاه خبری تحلیلی " سینمای نو " و اعلام روابط عمومی جشنواره موسیقی فجر، سی‌ویکمین جشنواره‌ با دبیری «حسن ریاحی» و مدیریت «حمیدرضا نوربخش» در اولین روز برگزاری خود اجراهایی ویژه‌ی بانوان داشت و گروه «بهار» به خوانندگی «هنگامه اخوان» ساعت 30/15 در تالار وحدت به روی صحنه رفت .

اجرای «هنگامه اخوان» در ساعت 15 در حالی آغاز شد که بانوان ایرانی مهمان اجرای آوازخوانی بودند که چون همیشه دو قطعه را به یاد «قمرالملوک وزیری» - پرآوازه‌ترین بانوی آوازخوان زن ایرانی- اجرا کرد و برای قطعه‌ پایانی‌اش «مرغ سحر» را خواند

هنگامه اخوان» را در این برنامه گروه بهار را همراهی می‌‌کرد. گروهی که او از سال 76 و از همان زمان که اجرای بانوان امکان‌پذیر شد، آن را راه‌اندازی کرد و در این سال‌ها ، برنامه‌های متعددی را در تهران و سایر شهرستان‌ها اجرا کرد و حالا در اولین روز جشنواره بار دیگر با این گروه به اجرای برنامه پرداخت. «اخوان» در اولین روز جشنواره، بیشتر قطعاتی که اجرا کرد ؛ بر پایه‌ «ساز و آواز» بود و به آثاری از آهنگسازانی چون علی‌اکبر شهنازی ، امیر جاهد، مرتضی نی‌داود، ادیب خوانساری، رضا محجوبی، عارف قزوینی و موسی معروفی اختصاص داشت. در این میان نوازندگانی چون «آزاده امیری» - نوازنده تار-، «شیما بلوکی‌فر» - نوازنده کمانچه-، «نازنین پدرثانی» - توازنده تنبک -، «مرجان راوند» - نوازنده‌ عود- و «شیدا قاضی» نوازنده نی او را همراهی کردند تا قطعاتش در دو بخش را اجرا کند.

در بخش اول این برنامه که در پیش‌ درآمد افشاری اجرا شد ؛ ساز و ‌آواز اجرا شد ؛ ساز و آوازی با همراهی «تار» بر اساس شعری از حافظ با مطلع « می‌زنم هر نفس از دست فراقت فریاد/ آه اگر ناله زارم نرساند به تو باد» ؛ تصنیف «در بهار امید» به همراه ساز و آوازی در جامه‌دران با همراهی کمانچه، قطعه‌ افشاری ، ساز و آوازی در عراق و نهیب با شعری از فروغی بسطامی، تصنیف «صاحبدلی جو که حال دل بداند»، قطعه «رقص چوب»، تصنیف «از کفم رها شد قرار دل» و رنگ از دیگر قطعات بخش اول برنامه بود. 

بخش دوم اما در پیش درآمد اصفهان بود و علاوه بر اجرای چند ساز و آواز، تصنیف «نوع بشر» اجرا شد. این قطعه یکی از ماندگارترین قطعات «قمرالملوک وزیری» است که حالا توسط خواننده‌ای اجرا شد که مخاطبان و دوستدارانش او ر ا قمر زمان می‌دانند و «قمرالملوک اخوان» صدایش می‌کنند. ساز و آواز بیات راجه، قطعه‌ اصفهان، ساز و آواز عشاق با همراهی تار، تصنیف «ماه من / شاه من» به همراه ساز و آوازی در سوز و گداز با شعری از باباطاهر عریان و تصنیف «چه خوش است بوی عشق ...» از دیگر قطعاتِ این بخش بود؛ اما یکی از پراستقبال‌ترین قطعاتی که در این برنامه اجرا شد، قطعات پایانی کنسرت بود. آنجا که «اخوان» قطعه‌ موسم گل را در میان شور مخاطبانش اجرا کرد و البته بعد از آن ، از او خواستند تا «مرغ سحر» را به عنوان «بیز» اجرا کند. این قطعه را اولین بار «ملوک ضرابی» خوانده است و بعد از آن «قمرالملوک وزیری» و سال‌ها قبل «اخوان» آن را با تار لطفی اجرا کرد که آن اجرا را نزدیک‌ترین اجرا به‌شیوه قمر می‌دانند.

آخرین اثری که توسط هنگامه اخوان و گروه او به اجرا در آمد، تصنیف ماندگار "مرغ سحر" بود. این اثر در حالی اجرا شد که تا به حال توسط خوانندگان مشهوری در موسیقی کشور خوانده شده که گل سر سبد آن اجرای محمد رضا شجریان است. هنگامه اخوان "مرغ سحر" را به گونه ای دقیق و بی نقص اجرا کرد تا به همه حضار بباوراند که بانوان هم می توانند به خوبی از پس چنین آثار فاخری برآیند و آن را به گونه ای ارزشمند اجرا نمایند.

اجرای اولین برنامه جشنواره موسیقی فجر در حالی به پایان رسید که جمعیت مملوء از بانوان حاضر در تالار وحدت، یکبار دیگر توانایی بی نظیر بانوان در تنظیم، نوازندگی و اجرای موسیقی را دیدند و بارها از اجرای هنگامه اخوان و گروه موسیقی او حیرت زده شدند. در واقع، گروه "بهار" امروز با اجراهای متفاوت بارها ثابت کردند که بانوان در کنار یکدیگر نوازنده های موفقی بوده و تنظیم های خوبی را می توان از آنها شنید. بنابراین، با اجرای امروز، چراغ جشنواره موسیقی سال جاری روشن شد تا در گام اول، نوید اجراهای بسیار خوبی از بانوان در سی و یکمین جشنواره موسیقی فجر داده شود.

«نجمه تجدد» نیز در اولین روز سی‌ویکمین جشنواره‌ موسیقی، دومین اجرای ویژه‌ی بانوان را در حالی اجرا کرد که گروه «همنوازان» او را در این برنامه همراهی می‌کردند. «تجدد» در ابتدای این اجرا از اهمیت موسیقی بانوان گفت، از مخاطبانی تشکر کرد که با حضور در این برنامه‌ها از بانوان آوازخوان و نوازنده حمایت می‌کنند و در عین حال از اهمیت دادن به مولف و آهنگساز سخن گفت و اینکه نباید هر اثر را تنها به نام خواننده‌اش شناخت.

تجدد» سال‌ها همراه با گروه موسیقی «کامکارها» به عنوان همخوان به اجرای برنامه پرداخته است و البته در این مدت ، اجراهایی نیز به صورت انفرادی داشته است و حالا در جشنواره‌ موسیقی فجر که برای اولین بار به صورت انفرادی حضور داشت ، برنامه‌اش را در دو بخش اجرا کرد. در بخش نخست قطعاتی بر اساس موسیقی تنبور اجرا شد. در ابتدای بخش اول این برنامه «خورشید دادبه» تکنوازی تنبور کرد و بعد از آن قطعه‌ی «آن سو مرو، این سو بیا» اجرا شد تا بار دیگر تک‌نوازی تنبور انجام شود و بعد از آن دونوازی این ساز. «ساربان» دیگر قطعه‌ اجرایی در این برنامه بود که تمامی اعضای «همنوازان» او را در اجرای این قطعه یاری کردند و با او همخوانی کردند.

در این برنامه نیز چون برنامه‌ اول ویژه‌ بانوان ، نوازندگان نقشی اساسی داشتند و علاوه بر همراهی با صدای خواننده ، تکنوازی و دونوازی هم داشتند. این همان مساله‌ای است که «تجدد» در نشست خبری خود پیش از جشنواره نیز به آن اشاره داشت و گفت طی سال های اخیر فضای برگزاری کنسرت های ویژه بانوان به شکلی بوده که نوازنده‌ها در گروه‌های مختلف تقریبا هم نام بودند ؛ اما آنچه که او در این کنسرت در نظر گرفته است استفاده از نوازندگانی است که علاوه بر توانایی‌های فراوانی که دارند، تجربه اجراهای مختلف همزمان را نداشته ‌اند. همین قبل از آنکه قطعه‌ «مستان سلامت می‌کنند» اجرا شود ، دو دف با یکدیگر همنوازی کردند. در این قطعه اما نوازندگان کمانچه نیز به گروه اضافه شدند.

بخش دوم برنامه اما موسیقی ایرانی بود. قطعاتی چون «مرا مگذار و مگذر» که ساز کاخن نیز به آن اضافه شد. «تجدد» اما در ادامه‌ برنامه‌ خود آهنگ آواز دشتی را خواند و موسیقی زیر صدایش او را همراهی می‌کرد.

تک‌نوازی «کمانچه» و اضافه شدن «کمانچه آلتو» و همنوازی این دو ساز از دیگر بخش‌های برنامه‌ی همنوازان بود. قطعه‌ی «آینه جان شده، چهره‌ی تابان تو» دیگر قطعه‌ی اجرای توسط همسر بیژن کامکار بود. بعد از آن «بربت» تکنوازی کرد و «ای دل شکایت‌ها نکن» به اجرا درآمد.

هانا کامکار (دف و بندیر)، نسیم اربابی (کمانچه)، آذرنوش خدامی (بربت)، خورشید دادبه (تار، تنبور)،



١٤:١٤ - پنج شنبه ٢٢ بهمن ١٣٩٤    /    شماره : ٤٦١٤١    /    تعداد نمایش : ١١٥٠







سینمای ایران در گذر تاریخ



فیلم و صدا

سایر رسانه ها

تبلیغات

برگزیده ها

دارای مجوز شماره 89.25738

از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی


پیوندها

سینمای نو را دنبال کنید

کلیه حقوق این سایت برای سینمای نو محفوظ و استفاده از مطالب آن با ذکر کامل نام منبع مجاز است