سینمای نو > سرویس هنرهای تجسمی
به گزارش پایگاه خبری تحلیلی " سینمای نو " و به نقل از ستاد خبری پانزدهمین جشنواره هنرهای تجسمی فجر، نشست رسانهای جشنواره پانزدهم پیش از ظهر امروز دوشنبه ۳ بهمن ماه ۱۴۰۱ باحضور عبدالرضا سهرابی مدیرکل هنرهای تجسمی و رییس شورای سیاستگذاری جشنواره، سیدعباس میرهاشمی دبیرکل، سیدمصطفی زراوندیان دبیر بخش تجسم هنر (فجر استانها)، جعفر واحدی نایبرئیس موسسه توسعه هنرهای تجسمی معاصر و محمد خاجی مدیر ارتباطات و رسانه این رخداد هنری در سالن جلسات معاونت امور هنری وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی برگزار شد.
در آغاز این نشست، عبدالرضا سهرابی مدیرکل هنرهای تجسمی ضمن گرامیداشت یاد و خاطره زندهیادان حبیبالله صادقی، نقاش لحظههای انقلاب و دفاع مقدس و عبدالرحیم سیاهکارزاده مدیر فقید موسسه توسعه هنرهای تجسمی معاصر گفت: وقوع انقلاب اسلامی در سال ۱۳۵۷ به زعم همگان اتفاقی ویژه و منحصر به فرد بود. برخی انقلابها در گذر زمان دچار نقصانهایی میشوند اما بحمدالله انقلاب اسلامی پس از گذشت بیش از چهار دهه همچنان استوار، محکم و متعهد به آرمانهای والای خود در حال حرکت است. این انقلاب که به فرموده بنیانگذار فقید(ره) جمهوری اسلامی ایران، انقلابی فرهنگی بود، باعث شد که مفاهیم و مبانی تازهای به جامعه و ساحت هنر وارد شود.
وی افزود: تغییر و تحولات برآمده از وقوع انقلاب اسلامی تاثیرات جدی و عمیقی را در عالم هنر ایجاد کرد و این هنر بود که بهعنوان رساترین زبان ممکن، پای به میدان گذاشت و توانست انقلاب اسلامی را در پیشبرد اهداف خود یاری کند.
سهرابی تصریح کرد: جشنواره هنرهای تجسمی فجر برآمده از مفاهیم و مبانی معرفتی انقلاب اسلامی است و خوشبختانه در طول ۱۵ دوره برگزاری خود، توانسته است بهعنوان آوردگاهی مهم، جایگاهی ویژهای را نزد هنرمندان به خود اختصاص دهد تا توانمندیهای خود را به منصه ظهور برسانند.
رئیس شورای سیاستگذاری پانزدهمین جشنواره هنرهای تجسمی فجر با اشاره به شرایط برگزاری این رخداد هنری گفت: به رغم اینکه در برگزاری جشنواره امسال با چالشهایی روبهرو بودیم، اما خوشبختانه جشنواره پانزدهم با قوت به حرکت خود ادامه داد. حضور و استقبال هنرمندان از جشنواره، حاکی از عمق هوشمندی و آگاهی آنها بود و خوشبختانه در پرتو این حضور، برگ زرین دیگری در سپهر فرهنگ و هنر ایران اسلامی ورق خورد.
سهرابی عنوان کرد: جشنواره پانزدهم در آستانه گام دوم انقلاب اسلامی برگزار میشود. روح بیانیه گام دوم، امید و خوشبین بودن به آینده است و این یکی از الزامات مهم و موثر در میدان جهاد تبیین است.
مدیرکل هنرهای تجسمی ضمن تشکر از همراهی رسانهها، ابراز امیدواری کرد که حمایتهای رسانهای در راستای برگزاری هرچه شایستهتر پانزدهمین جشنواره هنرهای تجسمی فجر تا پایان ادامه پیدا کند.
در بخش دیگری از این نشست، سید عباس میرهاشمی دبیرکل جشنواره پانزدهم در سخنانی بیان کرد: جشنواره هنرهای تجسمی فجر پانزدهمین گام خود را برمیدارد و طبیعتا طی سالهای اخیر با بازخوردهایی مواجه بوده است که کوشیده ضمن بهرهبرداری از این بازخوردها، کار خود را پیش ببرد. در این جشنواره، با بهرهگیری از رویکرد هنر متعالی سعی کردیم اهم جوانب را مدنظر داشته باشیم تا به موضوعات مختلف پرداخته شود و اساسا به همین دلیل، رویکرد هنر متعالی بهعنوان رویکرد جشنواره انتخاب شد.
وی با بیان اینکه هنرمندان نزدیک به ۴۵ روز برای ارسال اثر فرصت داشتند و پس از این زمان، فرایند انتخاب و داوری آثار در دو مرحله برگزار شد، گفت: بخش طوبای زرین در هشت رشته همراه با بخش تجسم هنر و بخش ویژه قلهها ازجمله بخشهای جشنواره پانزدهم هستند. در کنار اینها، دو بخش جنبی کاریکاتور بینالملل و پوستر داشتیم که در آنها بحث استاد شاگردی مورد تاکید بوده است. یکی از بخشهای ویژه و قابل توجه ما، بخش تجسم هنر است که ازجمله گامهای موثر جشنواره هنرهای تجسمی فجر در راستای تمرکززدایی است؛ چراکه ما باید استعدادهای جوان از اقصینقاط کشور را برای حضور در عرصه بینالملل مهیا کنیم.
دبیرکل پانزدهمین جشنواره هنرهای تجسمی فجر در ادامه به ارائه گزارشی از کم و کیف شرکتکنندگان پرداخت و افزود: در این دوره، ۸ هزار و ۶۲۷ اثر از ۳ هزار و ۸۰۱ هنرمند به دبیرخانه ارسال شد که از این تعداد، ۴۴۰ اثر از ۲۷۴ هنرمند به نمایشگاه آثار منتخب جشنواره پانزدهم در بخشهای مختلف طوبای زرین و قلهها راه یافتند. همچنین، هزار و ۴۳۰ اثر در بخش کیوریتوری کتاب سال کاریکاتور، ۱۲۵ اثر در بخش نمایشگاهی کتاب سال کاریکاتور و ۷۲ اثر نیز در بخش کیوریتوری نمایشگاهی پوستر حضور خواهند داشت.
در بخش دیگری از این نشست، سیدمصطفی زراوندیان دبیر بخش تجسم هنر جشنواره پانزدهم در سخنانی به تشریح جزئیات این بخش پرداخت و عنوان کرد: یکی از مهمترین اهداف بخش تجسم هنر این است که نشان دهد ایران، فقط تهران نیست و ازآنجاکه لازم است هنرمندان فعال در اقصینقاط کشور از بستر مناسبی برای ظهور و بروز آثار و تواناییهای خود برخوردار باشند، بخش تجسم هنر شکل گرفت.
وی افزود: طبق برنامهریزیهای صورتگرفته، در سطح استانهای سراسر کشور نمایشگاههایی شکل میگیرد تا همزمان با آغاز جشنواره در پایتخت، در قالب بخش تجسم هنر به نمایش آثار هنرمندان استانی بپردازند و نگارخانهای به وسعت کشور داشته باشیم. بیشک این اتفاق، موجب جریانسازی فراگیر و مضاعف هنرهای تجسمی در مقیاس ملی خواهد بود.
دبیر بخش تجسم هنر ادامه داد: بخش تجسم هنر در آغاز بهصورت پراکنده برگزار میشد و استانها حضوری غیرمنسجم در آن داشتند. در دوره دهم، فضایی فراهم شد تا برخی نگارخانهها آثار هنرمندان برجسته خود را به نمایش بگذارند اما از دوره چهاردهم تاکنون شرایط لازم برای مشارکت کلیه استانهای کشور فراهم شده است. در آذرماه امسال با همکاری ادارات کل فرهنگ و ارشاد اسلامی در سراسر استانها، مکاتباتی را انجام دادیم و از مدیران کل استانها درخواست کردیم که سه نفر از هنرمندان استان را به ترتیب اولویت به ما معرفی کنند تا کیوریتوری بخش تجسم هنر را به آنها بسپاریم. خوشبختانه تمامی استانها دعوتمان را اجابت کردند و کیوریتورهای استانی توانستند ارتباط خوبی را با هنرمندانشان برقرار کنند.
زراوندیان اضافه کرد: هر استان موظف بود که حداقل ۱۲ هنرمند را برای نگارخانههای استانی معرفی کند و خوشحالیم که هماکنون شمار هنرمندان داوطلب به بیش از این رقم رسیده است. اکنون بالغ بر ۵۵۰ هنرمند استانی در بخش تجسم هنر شرکت کردهاند. بالغ بر ۱۱ استان همزمان با تهران فعالیت خود را آغاز میکنند و سایر استانها نیز در تاریخهای دیگری از بهمن ماه نمایشگاههای خود را برگزار خواهند کرد.
سیدعباس میرهاشمی نیز در تکمیل اظهارات زراوندیان گفت: بر اساس بودجهای که در اختیار داشتیم، آمادگی خود را برای حضور حداقل ۱۲ هنرمند از هر استان اعلام کردیم که خوشبختانه به همت دستاندرکاران بخش تجسم هنر، تعداد هنرمندان استانها بیش از این شد.
دبیرکل پانزدهمین جشنواره هنرهای تجسمی فجر در پاسخ به پرسش یکی از خبرنگاران درباره ترکیب اعضای هیات داوری تاکید کرد: غالب چهرههای حاضر در ترکیب داوران، اعضای هیات علمی دانشگاهها هستند. البته برخی خرده گرفتند که چرا از جوانان استفاده نکردیم. در پاسخ باید بگویم که در این دوره و دورههای قبل، از ظرفیت هنرمندان جوانانی که جزو بهترینها هستند بهره گرفتیم.
میرهاشمی عنوان کرد: هریک از اعضای هیات داوران جشنواره پانزدهم، کتاب جامعی هستند که هیچگاه باز نشدهاند و به همین دلیل، این تصور پدید آمده که داوران ناشناخته هستند. البته ممکن است امسال در بهرهگیری از ظرفیت برخی هنرمندان، غفلتهایی رخ داده باشد که همینجا از همه آنها پوزش میخواهم.
میرهاشمی در پاسخ به پرسش دیگری درباره برگزاری نمایشگاه آینه در آینه بیان کرد: نمایشگاه آینه در آینه را در چهار فصل تعریف کردیم که متاسفانه برگزاری بخشهای دیگر آن میسر نشد. باوجود این، تلاش میکنیم آینه در آینه ۲ را به مرحله بهرهبرداری برسانیم. هرچند با توجه به زمان اندکی که در اختیار داریم، شاید بهتر باشد که برگزاری آن را به زمان دیگری موکول کنیم.
عبدالرضا سهرابی مدیرکل هنرهای تجسمی نیز در پاسخ به پرسش یکی از خبرنگاران درباره میزان بودجه جشنواره پانزدهم گفت: بودجه جشنواره امسال، ابتدا بیش از ۸ میلیارد تومان در نظر گرفته شده بود اما در ادامه بنا به ضرورت و متناسب با نیازهای موجود، این مبلغ به حدود ۱۱ میلیارد تومان افزایش یافت.
سید عباس میرهاشمی در پایان نشست رسانهای پانزدهمین جشنواره هنرهای تجسمی فجر، ضمن قدردانی از محمود سالاری معاون امور هنری وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و عبدالرضا سهرابی مدیرکل هنرهای تجسمی، حمایتها و همراهیهای آنها را بهمنظور برگزاری هرچه شایستهتر جشنواره پانزدهم، مثبت و سازنده ارزیابی کرد.
گفتنی است که آیین افتتاح پانزدهمین جشنواره هنرهای تجسمی فجر، روز جمعه ۷ بهمن ماه از ساعت ۱۶:۳۰ در فرهنگستان هنر، موسسه فرهنگی هنری صبا برگزار میشود.
همچنین نمایشگاه آثار منتخب هنرمندان، تا ۲۸ بهمن ماه دایر بوده و پذیرای حضور عموم مخاطبان خواهد بود.