جمعه ١٠ فروردين ١٤٠٣

آخرین اخبار :



  چاپ        ارسال به دوست

با حضور داوران خارجی جشنواره تجسمی فجر ؛

تصویرگری كتاب كودك در دانمارك و برزیل بررسی شد

سینمای نو > سرویس هنرهای تجسمی

به گزارش پایگاه خبری تحلیلی " سینمای نو " ، این نشست "لیز اندرسن"، "راجر ملو"، علی بوذری و هدی حدادی همه عضو هیئت داوری بخش تصویرسازی ششمین جشنواره هنرهای تجسمی فجر، همچنین جمعی از علاقمندان و تصویرگران جوان حضور داشتند.

در بخش اول این نشست که به مرور تصویرگری و ادبیات کودک و نوجوان دانمارک اختصاص داشت، "لیز اندرسن" عضو هیات داوری بخش تصویرسازی ششمین جشنواره هنرهای تجسمی فجر با نمایش تصاویری از آثار شاخص هنرمندان عرصه تصویرگری دانمارک ضمن معرفی این هنرمندان در خصوص سیر تحولات این هنر در کشور دانمارک نیز سخنانی ایراد کرد.

اندرسن در ابتدای سخنانش با اشاره به پرطرفدار بودن اشعار ریتمیک و فولکلوریک یا‌‌ همان "هیچانه"‌ها در میان کودکان دانمارکی گفت: وقتی شعرهای هیچانه "لارسن" را می‌خوانیم می‌بینیم که خیلی سرگرم کننده‌اند به خاطر اینکه دقیقا متکی بر قافیه هستند و قافیه در این شعر‌ها خیلی عمده است. تصویر سازی بر روی این اشعار در دانمارک رواج دارد و هنرمندان ناشرین کتاب‌های کودک و نوجوان هم برای تولیداتشان زیاد سراغ این گونه متن‌ها می‌روند.

او پس از نمایش پروجکشن تعدادی از تصویرگری‌های شاخص هنرمندان دهه‌های گذشته دانمارک اظهار کرد: علت اینکه آثار هنرمندان چند دهه قبل در این بخش ارائه شد یادآوری سنت‌هایی است که هنرمندان امروز با تاثیر گرفتن از آن‌ها و همچنین با تلاش در تجربه راه‌هایی تازه آنچه را که این هنرمندان در اختیار ما گذاشته‌اند را دنبال می‌کنند.

مدرس ادبیات کودکان دانشگاه "آرهوس" در بخش بعدی این نشست به نمایش آثاری از هنرمندان متاخر تصویرگری دانمارک پرداخت و در این خصوص بیان کرد:‌‌ همان طور که در این تصاویر دیدید هنرمندان امروز با در نظر گرفتن تجربه‌های هنرمندان نسل‌های گذشته به یک نوع سادگی و ایجاز در تصویرسازی‌ها رسیده‌اند و این سادگی در حقیقت پشتوانه محکمی از دستاوردهای هنرمندان نسل‌های پیشین را هم در اختیار دارد.

او در بخش پایانی سخنانش با نمایش آثار دوتن از شاخص‌ترین هنرمندان تصویرگری حال حاضر دانمارک گفت: آثاری که مشاهده کردید نشان گر یکی از مشخصه‌های اصلی تصویرگری امروز دانمارک است که با رویکرد هم وزنی کامل متن و تصویر خلق شده‌اند. در حقیقت تصویرگران امروز دانمارک به این نتیجه رسیده‌اند که بهترین شکل ممکن در تولید کتاب‌های کودک و نوجوان در این است که متن و تصویر کاملا با هم همسنگ باشند و هیچ یک بر دیگری غلبه پیدا نکند.‌‌ همان طور که در این آثار مشاهده کردید متن‌ها علاوه بر اینکه به حداقل رسیده‌اند و در کوتاه‌ترین حالت ممکن خود قرار دارند در حقیقت از شکل متن نوشتاری صرف فاصله گرفته‌اند و بخشی از تصویرسازی شده‌اند. به این ترتیب دیگر تفاوت و تمایزی بین متن‌ها و تصاویر وجود ندارد و هردو به نوعی به یک موجودیت واحد و هماهنگ دست پیدا کرده‌اند به نحوی که تعادل و تعامل کامل بین نوشته‌ها و تصاویر ایجاد شود و درحقیقت به نوعی با یک تصویر واحد شامل حروف و کلمات و عناصر تصویری دیگر روبه رو می‌شویم.

بخش بعدی این نشست به هنر تصویرگری در برزیل اختصاص داشت و "راجر ملو" هنرمند تصویرگر برزیلی و عضو هیات داوری بخش تصویرسازی ششمین جشنواره تجسمی فجر در ابتدای سخنانش با اشاره به وجود یک دوران طلایی هنر تصویرگری برزیل اظهار کرد: برزیل تاریخی طولانی در تصویرگری دارد ولی از آنجا که در برزیل سبک خاصی از تصویرگری دنبال نشده نمی‌توانیم نمونه‌هایی را ارائه کنیم که به صورت کامل نماینده شیوه تصویرسازی در این سرزمین باشند.

ملو در ادامه افزود: در واقع دوران نوین تصویرسازی برزیل با فعالیت یکی از نویسندگان مطرح این کشور و زمانی آغاز شده که او تصمیم می‌گیرد خودش یک انتشارات مستقل راه اندازی کند.

ملو در بخش بعدی سخنانش به تاثیرپذیری تصویرسازان این کشور از دیگر فرهنگ‌ها و ملل اشاره کرد و گفت: گاهی در تصویرسازی برزیل تاثیر شیوه‌های آمریکای جنوبی را می‌بینیم و زمانی دیگر تاثیرات آمریکای شمالی و اروپا در کار‌ها نمود پیدا می‌کند.

نماینده برزیل در جایزه بین المللی هانس کریستین اندرسن درسال ۲۰۱۰ و ۲۰۱۲ در بخشی دیگر از معرفی هنر تصویرسازی برزیل بیان کرد: در حال حاضر موقعیتی در برزیل فراهم شده تا جوانان هنرمند بسیاری به نویسندگی و تصویرسازی کتاب رو بیاورند و حتی بتوانند معیشت خود را از این راه تامین کنند که همین موجب شده تا این هنر‌ها در برزیل رشد و پیشرفت قابل ملاحظه‌ای داشته باشد. امیدوارم این پیشرفتی که حاصل شده موجب شود تا مخاطبین هم بتوانند علاوه بر اینکه با متن کتاب‌ها ارتباط برقرار می‌کنند مهارت و آگاهی بیشتری هم در خوانش تصاویر پیدا کنند.

او در ادامه سخنانش با اشاره به کمک و حمایت دولت برزیل از انتشار کتاب‌های ویژه کودکان و نوجوانان بیان کرد: در حال حاضر دولت برزیل بعضی از کتاب‌ها را در تعداد بسیار زیاد خریداری می‌کند و این اقدام دولت در حفظ و ثبات بازار نشر کتاب‌های کودک و نوجوان خیلی موثر است چرا که به صورت بالفعل مخاطبان این کتاب‌ها در این کشور تعداد زیادی نیستند و افراد خاصی به تهیه و استفاده از آن رغبت نشان می‌دهند.

برنده ۹ دوره جایزه اتاق کتاب برزیل بابیان اقدامات دیگر نهادهای دولتی برزیل در حمایت از این کتاب‌ها اظهار کرد: وزارت آموزش و پرورش برزیل هم یکی از نهادهایی است که در سطح وسیع اقدام به خرید کتاب‌های کودک و نوجوان می‌کند و سپس آن‌ها را در اختیار معلمان و دانش آموزان قرار می‌دهد.

ملو در بخش پایانی سخنانش گفت: نهادهای دولتی بیشتر روی کتاب‌هایی سرمایه گذاری می‌کنند و آن‌ها را خریداری می كنند که در راستای فرهنگ ملی و بومی برزیل تولید شده باشند. همین امر موجب شده تا تولیدکنندگان کتاب بیشتر به سمت انتشار چنین کتاب‌هایی بروند تا از حمایت‌های دولتی برخوردار شوند ولی ممکن است همه این کتا‌ب ها کیفیت مطلوبی از نظر متن و تصویر‌ها نداشته باشند و گاهی دیده می‌شود که همین اتفاق هم می‌افتد.


١٤:١١ - يکشنبه ٤ اسفند ١٣٩٢    /    شماره : ٢٤٠٤٩    /    تعداد نمایش : ١٢٩٦







سینمای ایران در گذر تاریخ



فیلم و صدا

سایر رسانه ها

تبلیغات

برگزیده ها

دارای مجوز شماره 89.25738

از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی


پیوندها

سینمای نو را دنبال کنید

کلیه حقوق این سایت برای سینمای نو محفوظ و استفاده از مطالب آن با ذکر کامل نام منبع مجاز است