پنج شنبه ٠٩ فروردين ١٤٠٣

آخرین اخبار :



  چاپ        ارسال به دوست

در نشست خبری مطرح شد :

نگارخانه ، ناشر و حامیان هنرهای تجسمی در جشنواره فجر تجلیل می شوند

سینمای نو > سرویس هنرهای تجسمی

به گزارش پایگاه خبری تحلیلی " سینمای نو " ، ملانوروزی مدیر کل دفتر هنرهای تجسمی در این نشست گفت : این جشنواره اولین سالی است که جشنواره با این رویکرد و به این شکل برگزار می شود و کم و کاستی های خاص خود را خواهد داشت که باید مورد نقد و بررسی قرار گیرد تا به مسیری آبرومند برای هنر کشور تبدیل شود.

ملانوروزی افزود: امسال هنرمندان و استادان هنری به ما اعتماد کردند تا جشنواره ای را برگزار کنیم که نه در محتوا بلکه به لحاظ فرم نیز کاملاً تخصصی است و در بحث هنر انقلاب نیز تلاش کردیم علاوه بر محتوا به لحاظ فرم نیز آثار خوبی را به عنوان هنر فاخر انقلاب اسلامی در جشنواره داشته باشیم تا هنرمندان ما بدانند که جشنواره هنرهای تجسمی فجر همان طور که امانت دار موضوع انقلاب اسلامی است ، از نظر فرم و صورت نیز باید قابل دفاع باشد.

ملانوروزی با ابراز امیدواری برای برگزاری یک رویداد بزرگ هنرهای تجسمی در ایام دهه فجر که به مرور کارنامه یک ساله هنرهای تجسمی کشور اختصاص دارد ، به ارائه توضیحاتی درباره شیوه متفاوت برگزاری این جشنواره پرداخت و گفت : جشنواره هنرهای تجسمی فجر به نسبت سایر جشنواره های هنری فجر ، جشنواره جوانی است و در سال‌هایی برگزاری آن رقم خورد که متأسفانه بسیاری از هنرمندان با حوزه دولت کمتر همکاری می کردند و به همین دلیل این جشنواره نحیف باقی ماند. سال قبل که وارد وزارت ارشاد شدیم ابتدا به مرور و آسیب شناسی این جشنواره پرداختیم و به این نتیجه رسیدیم که این جشنواره به دلیل رقابتی بودن در حد و اندازه یک رویداد دانشجویی مانده است و هنرمندان مطرح و شناخته شده کشور در آن شرکت نمی کردند. به دنبال این بررسی ها، جلسات و شوراهای کارشناسی برگزار کردیم که چگونه می توان از پتانسیل هنرهای تجسمی کشور در ایام دهه فجر به خوبی استفاده کرد و همان طور که همگان در این ایام منتظر جشنواره فیلم هستند ، منتظر یک رویداد بزرگ هنرهای تجسمی نیز باشند ، در اولین گام به این نتیجه رسیدیم که جشنواره را از حالت رقابتی و دانشجویی بودن خارج کنیم و در ادامه نیز بنا بر سیاست های دولت از ظرفیت های نهادهای خصوصی و انجمن ها استفاده کنیم و در همین راستا نمایشگاه این جشنواره را به انجمن های تخصصی سپردیم تا کارنامه ای از کل فعالیت های هنرهای تجسمی سالانه هر انجمن را ارائه کنند.

مدیر کل هنرهای تجسمی ادامه داد: برگزاری جشنواره هنرهای تجسمی در دوره های قبلی با آن رویکرد کیفیت لازم را نداشت و جنبه داشنجویی داشت بنابراین ما در این دوره سعی کردیم که با مشارکت انجمن ها جشنواره ای با کیفیت و با حضور هنرمندان شاخص داشته باشیم. بنابراین جشنواره امسال به صورت غیر رقابتی برگزارمی شود. تلاش ما این است که جشنواره‌ی تجسمی فجر را پرقوت‌تر از گذشته برگزار کنیم. بنابراین آن‌هایی که مایل به شرکت هستند، نباید خیلی رقابت برای‌شان مهم باشد، مهم اعتباری است که باید بدون در نظر گرفتن جایزه به آن رسید.

ملانوروزی افزود: ما دبیرخانه‌ی جشنواره را دائمی کرده‌ایم تا پس از پایان این دوره، برای دوره‌ی بعد برنامه‌ریزی شود. برگزاری بی ینال تهران هم به برنامه‌ریزی و فرصت نیاز دارد. برگزاری چنین برنامه‌ای از حوزه‌ وزارت ارشاد خارج است. بنابراین اگر بخواهیم چنین رویداد بزرگی داشته باشیم، به معنی تعطیل کردن جشنواره‌ تجسمی فجر نیست. آرزوی محالی هم نیست و سنگ بزرگی برنداشته‌ایم، بلکه باید روی آن کار شود و از همه‌ ظرفیت‌های‌مان استفاده کنیم تا موازی‌کاری صورت نگیرد.

وی افزود : ما هم رویکرد بومی و ملی خود را می خواهیم داشته باشیم و هم این که خوانش معاصر را در مورد توجه قرار دهیم و بنابراین به جشنواره های ملی خود نیازمندیم با این حال ممکن است که جشنواره هنرهای تجسمی فجر جای خود را به بی ینال تهران بدهد.

ملانوروزی تأکید کرد که ما سنگ بزرگی برنداشته ایم و تا زمانی که این بی ینال تهران برگزار نشود، برگزاری جشنواره هنرهای تجسمی فجر و بی ینال های تخصصی به قوت خود باقی است.

ملانوروزی در بخش پایانی این نشست درباره طرح بی ینال تهران توضیح داد: این طرح هنوز خیلی خام است اما هنر کشور ما این استعداد را دارد که بتواند بی ینالی جهانی داشته باشد که جزء 10 بی ینال برتر دنیا باشد و ما امیدواریم که بتوانیم با حمایت بخش خصوصی وارد این حوزه شویم و بی ینال تهران را برگزار کنیم اما با این حال دوسالانه ها و سایر رویدادها تعطیل نخواهند شد.

او درباره‌ حضور نداشتن انجمن نقاشان ایران در جشنواره‌ تجسمی فجر نیز گفت : ما با آن‌ها (انجمن نقاشان) صحبت‌هایی را در این زمینه داشتیم ؛ اما آن‌ها به دلایل مختلفی با ما همراه نشدند. ما هم برای بخش نقاشی، یک کیوریتور انتخاب کردیم. انجمن نقاشان طرحی را برای برگزاری یک بی ینال ارائه کرد که خیلی هم خوب بود، اما این طرح نمی‌توانست برعهده‌ انجمن نقاشان باشد ، چون طرحی بود که هنرهای دیگر را هم شامل می‌شد و نقاشی صرف نبود.

مدیرکل دفتر هنرهای تجسمی همچنین گفت: جشنواره‌ی تجسمی فجر نسبت به دیگر جشنواره‌هایی که در این دهه برگزار می‌شود، جوان است. در این چند دوره، هنرمندانی بودند که نخواستند به دلایل مختلف، با حوزه‌ی دولتی همکاری داشته باشند و این موضوع باعث نحیف ماندن جشنواره‌ تجسمی فجر شد. سال قبل که من وارد وزارت ارشاد شدم، آسیب‌شناسی را آغاز کردیم و به این نتیجه رسیدیم که رویکرد جشنواره را از حالت رقابتی بودن خارج و آن را به‌شکل غیررقابتی برگزار کنیم.

او ادامه داد: هدف ما این بود که کاری کنیم تا همان‌طور که علاقه‌مندان به سینما منتظر رسیدن جشنواره‌ فیلم فجر هستند، علاقه‌مندان به هنرهای تجسمی هم برای جشنواره‌ خودشان لحظه‌شماری کنند. بنابراین جشنواره‌های رقابتی و دوسالانه‌ها را با توجه به سیاست‌های دولت یازدهم که استفاده از همه‌ پتانسیل‌ها و ظرفیت‌های انجمن‌های هنری بود، به آن‌ها واگذار کردیم و در نهایت، کارنامه‌ای از کل فعالیت‌های تجسمی سال را به‌صورت غیر رقابتی به نمایش بگذاریم.

ملانوروزی به تفاوت جشنواره‌ هفتم با دوره‌های گذشته اشاره کرد و افزود: در این دوره، قرار است از بسیاری از فعالان در حوزه‌ی تجسمی مانند ناشران، مدیران هنری، خبرنگارها، رسانه‌ها و شرکت‌هایی که با کالاهای تجسمی در ارتباط هستند و جشنواره‌های خصوصی را برگزار می‌کنند، تقدیر کنیم. علاوه بر این، بسیاری از هنرمندان کشور در طول سال، جایزه‌های بین‌المللی گرفته‌اند که این جایزه‌ها و موفقیت‌ها در هیچ‌جا دیده نشده و قرار است از این هنرمندان هم در جشنواره‌ فجر تقدیر شود. اختتامیه‌ای که در تالار وحدت برگزار می‌شود ، به همین تقدیرها اختصاص خواهد یافت. متاسفانه در این سال ها به حامیان و فعالان هنرهای تجسمی توجه نشده است و در این دوره از هنرمندان شاخص و نگارخانه، ناشر، جشنواره، نهاد حامی هنرهای تجسمی برتر با نظر انجمن ها و بعضی نهادهای مرتبط و ملاک های حرفه ای قدردانی می شود.

مدیرکل دفتر هنرهای تجسمی وزارت ارشاد اضافه کرد: فشردگی شاخه‌ها و رشته‌های مختلف هنری در حوزه‌ تجسمی باعث شد، این جشنواره بین دیگر جشنواره‌های دهه‌ی فجر گم شود. از طرف دیگر، کتابی که از آثار هنرمندان در هر دوره چاپ می‌شد، محصول تخصصی و حرفه‌ای تجسمی نبود. امسال این کتاب به‌شکل تخصصی‌تر در اختیار علاقه‌مندان قرار می‌گیرد.

مجتبی آقایی؛ دبیر هفتمین جشنواره هنرهای تجسمی فجر در ادامه نشست گفت: جشنواره‌ امسال در چند بخش سازمان‌دهی شده است ؛ بخش غیررقابتی به انجمن‌های تخصصی سپرده شده و در آن ، از هنرمندان سرشناس دعوت کرده‌ایم. همچنین 1100 اثر از 700 هنرمند در 9 رشته‌ تصویرسازی ، خوشنویسی، سفال و سرامیک، عکاسی، کاریکاتور، گرافیک، مجسمه‌سازی، نقاشی و نگارگری به جشنواره ارسال شده است. موضوع آزاد بود و ترجیحا آثاری انتخاب شدند که با این ایام، غرابت داشتند و شاخصه‌های هنری‌شان بالا بود. انتخاب اعضا هم از طرف انجمن‌ها صورت گرفته است.

وی همچنین بیان کرد : علاوه بر بخش اصلی که در موسسه‌ صبا برگزار می‌شود ، سه برنامه هم داریم؛ همزمان با افتتاحیه‌ جشنواره، نمایشگاه هنر انقلاب، دفاع مقدس و ایثار و شهادت در موزه‌یفلسطین با همکاری سه سازمان حوزه‌ هنری، انجمن عکاسان انقلاب و دفاع مقدس، بنیاد شهید و امور ایثارگران و همچنین موزه‌ شهدا برگزار می‌شود. از 19 تا 26 بهمن هم برنامه‌ «پیامبر مهربانی» که یک کار کاملا داوطلبانه از طرف هنرمندان تجسمی است‌، در خانه‌ هنرمندان برگزار می‌شود. یک ورک‌شاپ عملی هم خواهیم داشت که در آن ، از سایت تخصصی کمپین هنرهای تجسمی رونمایی می‌شود.

دبیر هفتمین جشنواره‌ تجسمی فجر درباره‌ تجلیل از هنرمندان در اختتامیه‌ جشنواره ، توضیح داد: 18 نفر (دو نفر از هر رشته) در اختتامیه از میان پیشکسوتان و جوانان تقدیر می‌شوند. علاوه بر این، نشان طوبای زرین و مدالیون تجسمی به آن‌ها داده می‌شود که کمترین آورده‌ آن، نشان درجه یک هنری است که پشتوانه خوبی برای آن‌ها خواهد بود. این جوانان کسانی هستند که حداقل در یک دهه اخیر تأثیر قابل توجهی بر هنر داشته‌اند. همچنین از نگارخانه‌ها، رسانه‌ها، نشریات و حامیان حوزه‌ی هنرهای تجسمی تقدیر خواهد شد.

آقایی همچنین از انتشار کتاب سال هنرهای تجسمی در پایان جشنواره خبر داد و گفت: با راهنمایی‌های آقای ملانوروزی برخلاف دوره‌های گذشته که کتاب جشنواره جنبه‌ی کاتالوگ داشت، امسال کتاب جشنواره به‌صورت تخصصی و حرفه‌ای منتشر خواهد شد و این ظرفیت وجود دارد که هر انجمن ، کتاب سال مخصوص به خود را داشته باشد. در این صورت، ما یک دایرة‌المعارف مصور خواهیم داشت، چون پس از 30 سال ما هنوز در هیچ رشته‌ای، کتاب سال نداریم.

در پایان نشست پوستر هفتمین جشنواره هنرهای تجسمی فجر که توسط مهدی رحیمی طراحی شده است رونمایی شد.

 


١٨:٢٠ - يکشنبه ١٢ بهمن ١٣٩٣    /    شماره : ٣٥٤٧٢    /    تعداد نمایش : ٩٢٢







سینمای ایران در گذر تاریخ



فیلم و صدا

سایر رسانه ها

تبلیغات

برگزیده ها

دارای مجوز شماره 89.25738

از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی


پیوندها

سینمای نو را دنبال کنید

کلیه حقوق این سایت برای سینمای نو محفوظ و استفاده از مطالب آن با ذکر کامل نام منبع مجاز است