جمعه ١٠ فروردين ١٤٠٣

آخرین اخبار :



  چاپ        ارسال به دوست

حمید شاه آبادی :

رادیو باید در پاسداشت زبان فارسی رسانه معیار باشد

سینمای نو > سرویس رادیو

به گزارش پایگاه خبری تحلیلی " سینمای نو " ، حمید شاه آبادی در مراسم تقدیر از برنامه سازان رادیو در حوزه پاسداشت زبان و ادبیات فارسی بیان داشت : زبان ما یادگاری ارزشمند از نسل های گذشته است. ولی با رشد ارتباطات جهانی و ورود رشته های جدید دانشگاهی، واژگان مختلفی وارد کشور شده و ‌تصور برخی این است که استفاده از واژگان بیگانه به گونه ای منزلت اجتماعی برای آنها ایجاد می کند و از سویی نیز برخی به این مساله بی توجه هستند. اما سوال این است آیا رسانه برای مقابله با این موضوع در لحظه وارد عمل شده است؟ و آیا رسانه رادیو قدرت ریشه کردن واژگان نامأنوس را دارد؟ پاسخ این است، ما در زمانی که باید وارد عمل شویم کوتاهی کرده ایم.

وی ادامه داد : حجم کلام در رادیو غیر قابل مقایسه با دیگر رسانه هاست و امکان درصد خطا در آن بالاست. اما باید صیانت کرد که رادیو در بازه نه چندان دور با نظرسنجی علمی، جایگاه رسانه معیار را داشته باشد.

شاه آبادی گفت: رادیو همراه مردم و هم صحبت آنهاست. بنابراین باید رسانه ای گفتمان ساز باشد .

معاون صدای رسانه ملی گفت: مسیر شورای پاسداشت زبان و ادبیات فارسی در معاونت صدا شامل سه مرحله است. در گام نخست باید برنامه های رادیویی با موضوع زبان فارسی را ارزیابی و‌ تقویت کنیم .در این گام رادیو می تواند تا حد قابل قبولی جامعه را به منظور صیانت از زبان و ادبیات فارسی همراهی و تشویق کند.

وی افزود: در گام دوم شورای پاسداشت زبان و ادبیات فارسی، تعریف ساز وکار و چشم انداز بسیار مهم است و برنامه ها باید از نظر ساختار ‌و کیفیت، بی اشکال پخش شوند و شورای اجازه اعمال نظر بر برنامه ها را دارد. همچنین این شورای می تواند با ارائه موضوع سفارش تولید برنامه دهد.

معاون صدا تصریح کرد: در گام دوم باید همه گویندگان، ‌نویسندگان و گزارشگران به پاسداشت زبان و ‌‌ادبیات فارسی دقت و‌ توجه داشته باشند و این گام سختی است که نیازمند برگزاری دوره های آموزشی است و در گام سوم حتی کارشناسان و مهمان های دعوت شده در برنامه ها نیز نباید از واژگان بیگانه استفاده کنند.

شاه آبادی گفت: مقرر شود هرسال ۲۷ شهریور در روز گرامیداشت زبان و ادبیات فارسی و سالروز درگذشت استاد شهریار برنامه های رادیویی این حوزه بررسی و از برترین ها تقدیر شود.

 رادیو به دنبال پاسداشت زبان  ادبیات فارسی در همه شئون است

محمدجعفر محمدزاده مدیر شورای پاسداشت زبان و ادبیات فارسی معاونت صدا در مراسم  تقدیر از برنامه های برگزیده رادیویی در این حوزه گفت: شورای پاسداشت زبان و ادب فارسی معاونت صدا با حضور اعضای شورای متشکل از نماینده شبکه‌های رادیویی، نماینده اخبار رادیو، نماینده مرکز ارزیابی و نظارت سازمان و کارشناسان حقیقی همزمان با روز شعر و ادب فارسی کار خود را آغاز کرد و در اولین اقدام برنامه‌های رادیویی را با محوریت زبان و ادبیات فارسی مورد بررسی و ارزیابی قرار داد .

وی ادامه داد:  ۴۲ عنوان برنامه رادیویی در شبکه‌ها با محوریت پاسداشت زبان و ادبیات فارسی تهیه و پخش می‌شود.

مدیر رادیو ایران تصریح کرد:  مردم زبان گوینده در رادیو را به عنوان زبان معیار می‌شناسند و از همین رو باید به درست گویی و درست خوانی توجه جدی بشود.

محمدزاده ادامه داد: ما باید مرجعیت فرهنگستان زبان و ادبیات فارسی را در معادل سازی و برابر نهادهای زبان فارسی بپذیریم اما نویسنده و گوینده در رادیو باید آموزش لازم را ببیند و با خلاقیت بداند که زبان فارسی در درون خود دارای ظرفیت واژه سازی و ترکیب‌سازی است و می‌شود به اقتضای جمله و موقعیت واژگان، برابر دیگر را نیز به کار برد.

مدیر شبکه رادیویی ایران گفت: ادب یکی دیگر از شئون زبان فارسی است که باید در کلام رعایت شود، همچنین  زبان و ادبیات فارسی چنان با موسیقی در آمیخته است که نحوه استفاده و انتخاب موسیقی سهم بسزایی در تقویت زبان دارد.

 وی اضافه کرد از دیگر مولفه‌های پاسداشت زبان فارسی توجه به خط فارسی است که به عنوان صورت نوشتاری زبان نباید آسیب ببیند.

وی به چگونگی تقدیر از برنامه‌ها اشاره کرد و گفت: از بین این 42 برنامه 15 برنامه رادیویی برای تقدیر انتخاب شدند که 6 برنامه برتر و شایسته تقدیر و ۴ برنامه  موفق و قابل تقدیر و همچنین و ۵ برنامه  موفق قابل تحسین ارزیابی شدند.

محمدزاده در پایان افزود: زبان اهمیت بسزایی دارد و پاسداشت زبان و ادبیات فارسی پاسداشت و مراقبت از هویت ملی ما محسوب می‌شود است.

مدیر رادیو ورزش به نقش موثر رادیو در پاسداشت زبان فارسی و رواج آن در بین مردم اشاره کرد و افزود: شبکه های تخصصی نقش موثری برای تبیین واژگان فارسی در جامعه دارند و با توجه بیشتر در اصلاحات تخصصی می توانند به اصلاح زبان بپردازند.

دکتر علیرضا حبیبی مدیر شبکه رادیویی فرهنگ هم به  مرجعیت رادیو در واژه سازی اشاره کرد و گفت: رادیو رسانه ای قدرتمند است که می تواند در کنار فرهنگستان زبان و ادبیات فارسی به عنوان یکی از مراجع واژه سازی وارد شود

وی ادامه داد:واژه ادبیات از ادب گرفته شده و مجموعه گفتارهای ادبی پشتوانه اخلاق دارد و زبان بدون پشتوانه ادبیات فرتوت می شود. پس برای تقویت زبان باید ادبیات مورد توجه قرار گیرد، چرا که هر ملتی زبان قوی دارد، ادبیات را مورد ‌‌حمایتی قرار داده است.

حبیبی در پایان عنوان کرد: شورای زبان و ادبیات معاونت صدا می تواند در چرخه زایش زبانی  نقش داشته باشد ‌و پشتیبان فرهنگستان شود و تنها مصرف کننده فرهنگستان نباشد  و فراموش نکنیم در رادیو، با نگاهی به  ایران فرهنگی که زبان فارسی زبان دوم جهان اسلام است برنامه سازی کنیم.

در پایان این مراسم از عوامل 15 برنامه رادیویی که در حوزه پاسداشت زبان و ادبیات فارسی برگزیده شدند تقدیر شد .

محمد اسماعیل پور از رایو ایران برای برنامه  پارسی گویان ، فریده گودرزی از رادیو فرهنگ برای برنامه کیمیای کلمات، بهزاد محمودزاده از رادیو گفتگو برای برنامه از پارسی تا فارسی، حامد خزایی از شبکه تهران برای قندپارسی، سید هادی موسوی نژاد از رادیو فرهنگ برای حریر سخن، زهره سربازی برای برنامه کافه هنر از رادیو ایران،مجید امجدی فر از رادیو قرآن برای پارسی بان، سمیرا قنبری از رادیو قرآن برای آیه ها و آینه ها،مهدی شاه رضایی از رادیو جوان برای فارسی شکر است( کافه رادیو)، فرشاد آذرنیا برای زورق خیال از رادیو نمایش، محسن جوادی از شبکه ورزش برای فارسی پاس، مرتضی میلانی از رادیو سلامت برای گیومه باز گیومه بسته، روح اله مثنوی از رادیو معارف برای ادبستان (مهربان باشیم)،سجاد کلبادی نژاد از رادیو صبا برای قصه های صبا، مژگان سواد کوهی از رادیو اقتصاد برای فرهنگ لغات اقتصادی، تهیه کنندگان برگزیده در حوزه پاسداشت زبان و ادبیات فارسی در رادیو بودند



١٣:٤٥ - سه شنبه ١ مهر ١٣٩٩    /    شماره : ٨٦٥٠٩    /    تعداد نمایش : ٣٥٨







سینمای ایران در گذر تاریخ



فیلم و صدا

سایر رسانه ها

تبلیغات

برگزیده ها

دارای مجوز شماره 89.25738

از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی


پیوندها

سینمای نو را دنبال کنید

کلیه حقوق این سایت برای سینمای نو محفوظ و استفاده از مطالب آن با ذکر کامل نام منبع مجاز است