جمعه ١٠ فروردين ١٤٠٣

آخرین اخبار :



  چاپ        ارسال به دوست

مستندسازان پاسخ دادند :

فیلم‌های سینماحقیقت چگونه انتخاب شوند؟

سینمای نو > سرویس فیلم های کوتاه و مستند     

به گزارش پایگاه خبری تحلیلی " سینمای نو " ، با نزدیک شدن به پایان زمان ثبت‌نام فیلم‌های مستند در سیزدهمین دوره جشنواره سینماحقیقت، حدس و گمان‌ها پیرامون اعضای احتمالی هیات انتخاب آغاز شده و هر کدام از مستندسازان، فردی را برای حضور در این ترکیب مناسب می‌دانند. البته برخی هم معتقدند که وقت آن رسیده تا دبیر جشنواره به جای هیات انتخاب، مشاورانی برای انتخاب نهایی آثار منتخب سینماحقیقت داشته باشد.

نظرات چهار فعال سینمای مستند به شرح زیر است :

فرزاد: جشنواره‌ای که هیات انتخاب ادواری ندارد، بی‌هویت است

محمدرضا فرزاد یکی از مستندسازانی است که بر انتخاب مشاوران یا هیات انتخابی ثابت در جشنواره تاکید دارد، اما این مهم را مشروط بر این می‌داند که افراد بدون هیچ رابطه‌ای و براساس صلاحیت، میزان به روز بودن، اطلاعات نظری و سواد بصری که از تماشای زیاد فیلم‌ها به دست آورده‌اند، انتخاب شوند.

این فعال سینمای مستند با اشاره به این که دبیر جشنواره و هیات انتخاب آن، حیثیت یک فستیوال محسوب می‌شوند و اعتبار جشنواره هم به فیلم‌های حاضر در آن است، اظهار کرد: تمام تفاوت‌های جشنواره‌ها و میزان شهرت آن‌ها به حضور یک دبیر آشنا به جریان روز سینما است. مدیر هنری فستیوال کسی است که بر هیات انتخاب ثابت نظارت دارد. این گروه در ادواری سه تا پنج ساله ثابت هستند و در ادامه ممکن است به اقتضای موقعیتی که پیش می‌آید، تغییر کنند.

وی افزود: دبیر جشنواره، رئیس هیات انتخاب محسوب می‌شود و افرادی که به عنوان اعضای این هیات برگزیده می‌شوند، زیبایی‌شناسی فیلم مستند را می‌شناسند، به روز بوده و گشوده به روایت‌های جدید، به دنبال کشف استعدادها هستند.

به گفته محمدرضا فرزاد، جشنواره‌ای که هیات انتخاب مشخص و ادواری ندارد، بی‌هویت است و در جشنواره سینماحقیقت با توجه به فعالان حوزه سینما می‌توان سه تا پنج فرد را برای هیات انتخاب ثابت برگزید.

وی با تاکید بر این‌ که در شرایط موجود مسلماً تصمیم‌گیری‌های این چنینی در زمینه‌ی مشخص کردن هیات انتخابی ثابت بسیار رادیکال محسوب می‌شود، تصریح کرد: در ابتدا ممکن است انتقاداتی وجود داشته باشد، از جمله این که تیم هیات انتخاب با رفاقت و پارتی‌بازی انتخاب شده‌اند، اما مشروط بر این که افراد بدون هیچ رابطه‌ای و براساس صلاحیت انتخاب شوند، این موضوع می‌تواند راهگشا باشد.

فرزاد در پایان گفت: اگر قرار باشد باز همان مناسبات گذشته، پیشکسوتی و... در تعیین هیات انتخاب موثر باشد، فایده‌ای نخواهد داشت و خود چاله‌ای تازه است.

فرهمند: هیات انتخاب 20 نفره درباره‌ فیلم‌ها نظر دهند

رضا فرهمند که با فیلم‌هایش، حضور موفقی در جشنواره‌های جهانی دارد، پیشنهاد متفاوتی دارد و معتقد است که بهترین روش، نزدیک شدن به شیوه انتخاب فیلم‌ها در جشنواره‌هایی مانند ونیز است که حدود 20 نفر درباره فیلم‌ها نظر می‌دهند.

فرهمند با اشاره به برخی نکات منفی حضور افراد جوان در هیات‌های انتخاب جشنواره‌ها گفت: اصلی نانوشته وجود دارد و آن هم این است که وقتی فیلمسازی رقیب فیلمساز دیگری در یک دوره از جشنواره است، اگر سال بعد به عنوان هیات انتخاب به کار گرفته شود ناخودآگاه نسبت به آن فرد جهت‌گیری دارد و ناخواسته مسائل شخصی به بحث ارزیابی درست کیفیت فیلم اثر می‌گذارند. البته که هیچ یک از اعضای هیات انتخاب این اتهامات را نمی‌پذیرند و نمی‌گویند چون با فلانی مشکل داشتم در انتخابم تاثیر گذاشت، اما متاسفانه این بحث در جشنواره‌های ملی وجود دارد.

کارگردان «زنانی با گوشواره‌های باروتی» با تاکید بر این که اگر دبیر جشنواره هم فیلم‌ها را انتخاب کند باز حرف و حدیث‌های بسیاری درباره دولتی بودن و سلیقه شخصی وی مطرح می‌شود، عنوان کرد: بهترین روش این است که مشابه با آکادمی، حدود 20 نفر شامل افراد متخصص سینما، منتقد و حتی جامعه‌شناس درباره فیلم‌های ارسالی به جشنواره تصمیم بگیرند. البته همیشه عده‌ای می‌توانند بهانه‌گیری کنند اما از دید من جشنواره سینماحقیقت که اکنون به جشنواره‌ای صاحب‌نام تبدیل شده است، باید در اجرا هم چهره‌ بین‌المللی‌تر به خود بگیرد.

شامحمدی: سینماحقیقت با هیات انتخاب جوان بدعت خوبی گذاشت

مهدی شامحمدی از جمله تهیه‌کنندگانی است که شیوه فعلی انتخاب فیلم‌ها برای حضور در جشنواره سینماحقیقت را مناسب می‌داند و حضور فیلمسازان جوان به عنوان هیات انتخاب را بدعتی خوب می‌شمارد که باعث کسب تجربه این سینماگران شده است.

برنده‌ دو نشان فیروزه سینماحقیقت گفت: با توجه به مدیریت این جشنواره و دولتی بودن آن، شیوه فعلی انتخاب فیلم‌‎ها به نسبت شیوه‌های رایج در جهان مناسب‌تر است.

شامحمدی تصریح کرد: در جشنواره‌های جهانی که دبیر وظیفه انتخاب فیلم‌ها را برعهده دارد، رویکردها ثابت است و از ابتدا سیاست‌گذاری‌ها درست انجام شده‌اند. اگر کسی جایگزین دبیر قبلی شود که معمولاً این اتفاق کمتر رخ می‌دهد، چندان اتفاقی در سیاست‌های جشنواره رخ نمی‌دهد. به این شکل سینماگران مورد اعتماد دبیر، فیلم‌های مناسب را برای حضور در جشنواره را معرفی می‌کنند و او از میان آن فیلم‌ها، چند اثر را انتخاب می‌کند.

وی با بیان این که بسیاری از پخش‌کنندگان بین‌المللی به راحتی می‌توانند تشخیص دهند که یک فیلم مناسب برای حضور در کدام فستیوال جهانی است اما هیچ‌کس نمی‌تواند بگوید که چه فیلم‌هایی مناسب حضور در سینماحقیقت هستند، گفت: سینماحقیقت اگرچه بهترین جشنواره در ایران است اما از آن جایی که دولتی است، ثبات چندانی در سیاست‌ها ندارد و با تغییر دبیر جشنواره ممکن است این سیاست‌ها تغییر یابد. به همین دلیل بهتر است به همین شیوه و با حضور همین هیات انتخاب به کار خود ادامه دهد.

این تهیه‌کننده مستند در پایان عنوان کرد: خوشبختانه در دوره‌های گذشته سینماحقیقت، افراد جوانی به هیات انتخاب جشنواره سینماحقیقت دعوت شده‌اند که فیلم‌شان در دوره‌های گذشته جشنواره به نوعی دیده شده بوده و حضورشان در این هیات انتخاب به نوعی باعث کسب تجربه‌ای متفاوت و به دست آوردن نگاهی وسیع‌تر در فیلمسازی‌شان شده است. این بدعت خوبی است که فیلمسازان جوان فرصت حضور در هیات انتخاب جشنواره را می‌یابند.

موسوی: تعداد اعضای هیات انتخاب افزایش یابد

آزاده موسوی که با مستند «در جستجوی فریده» به عنوان نماینده سینمای ایران به آکادمی اسکار 2020 معرفی شده است، انتخاب فیلم‌ها براساس آرای هیات انتخاب را بهتر از تصمیم‌گیری از طریق دبیر جشنواره می‌داند، اما معتقد است که باید تعداد اعضای هیات انتخاب جشنواره افزایش یابد.

وی با بیان این که در فضای سینما همواره حرف و حدیث‌هایی پیرامون این که فلان فیلم‌ها دولتی یا سفارشی هستند، وجود دارد، گفت: انتخاب فیلم‌ها از طریق دبیر جشنواره این حرف و حدیث‌ها را بیشتر می‌کند.

موسوی ادامه داد: هیات انتخاب سینماحقیقت باید ترکیبی از افراد باسابقه و جوان باشد. جوان‌ترها بیشتر سینمای روز دنیا را دنبال و به نگاه‌های تازه آشناتر هستند؛ از طرف دیگر نسل قدیم هم تجربه‎هایی دارند که کارآمد است.

وی در پایان تاکید کرد: بهتر است تعداد افراد حاضر در هیات انتخاب از سه نفر به پنج نفر برسد تا بحث‌های بهتری صورت گرفته و فیلم‌ها با آرای بیشتری انتخاب شوند.



١٦:٥٣ - چهارشنبه ٢٧ شهريور ١٣٩٨    /    شماره : ٨٠٤٢١    /    تعداد نمایش : ٣٦٢







سینمای ایران در گذر تاریخ



فیلم و صدا

سایر رسانه ها

تبلیغات

برگزیده ها

دارای مجوز شماره 89.25738

از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی


پیوندها

سینمای نو را دنبال کنید

کلیه حقوق این سایت برای سینمای نو محفوظ و استفاده از مطالب آن با ذکر کامل نام منبع مجاز است