سینمای نو > سرویس تئاتر
به گزارش پایگاه خبری تحلیلی " سینمای نو " ، در متن این بیانیه آمده است :
تئاتر ایران طی دهههای گذشته ، فراز و فرودهای متعددی داشته و اگر بگوییم عمده فرازهایش، محصول اندیشهورزی، خلاقیت، مطالعه، تمرین و سختکوشی هنرمندان تئاتر بودهاست و عمده فرودهایش، محصولِ بیتدبیری و اشتباههای مدیریتی، سخنی بیجا نگفتهایم. کانون ملی منتقدان تئاتر ایران، نسبت به وضعیت موجود تئاتر کشور و بیتدبیری و اشتباههای متعددِ مدیریتی ـ بهویژه در چند سال اخیر - هشدار میدهد! منتقدانِ این کانون، وضعیت موجود را مُدام رصد و ثبت میکنند تا واقعیتِ این سالها را در پژوهشها و مقالههای امروز و فردا با حذفِ آمارسازیهای دروغین آشکار سازند.
هنرمندان تئاتر، دلسوزان واقعیِ هنر و فرهنگ و کشورمان هستند و بارها نسبت به این وضعیت هشدار دادهاند؛ اما اغلب گوشی شنوا نبودهاست. متاسفانه اینروزها ساز و کارها در سطوح مدیریتی براساسِ منافع تئاتر و فرهنگ نیست و اغلب بیتدبیری، رابطه، رفاقت و مصالحِ فردی در آن حاکم است. این صدای کانون ملی منتقدان تئاتر ایران از بدنهی تئاتر کشور است و امروز این صدا را برای پرهیز و جلوگیری از اشتباهها و نیز تکرارنشدنِ تجربههای تلخِ گذشته ثبت میکنیم.
نگاهِ کوتاهمدت و گذرا و مبتنی بر آمارسازی مدیریت فعلی تئاتر کشور، نگاه بهشدت جشنوارهزده و بیبرنامه، بیرونقشدنِ جشنوارههای بینالمللی تئاتر و بهویژه جشنواره تئاتر فجر، فاصله بسیار زیاد صنوف و خانه تئاتر با ادارهکل هنرهاینمایشی، مشورت نگرفتن از قشر موثر و وسیعِ دانشگاهی و مدرسانِ آن، بیضابطه بودنِ بخشِ زیادی از آرای شورای نظارت و از اعتبار افتادنِ مجوزهای صادرشده برای اجراها، بلاتکلیفی، رهاشدگی و بودجه بسیار اندکِ شعبههای انجمنها و نمایندگیهای تابعه و مراکز استانی تئاتر، راهاندازی ناقص و ابترِ جشنوارههای منطقهای با هزینههای هنگفتی که به استانها تحمیل شدهاست، توهین به هنرمندانِ تئاتر در ورایِ ادعای طرحِ همگرایی هنرمندان، تهدیدِ و ارعاب پنهان و آشکارِ هنرمندان و منتقدان، تعطیلی اکثرِ مراکز پژوهشی تئاتر، ادامهی تعطیلی تماشاخانههای فعال و موثر در بخشِ خصوصی تئاتر و در عوض رشدِ وابستههای کاذب و نفوذ اینفلوانسرها در تئاتر، تعطیلی مهمترین مرجعِ رسمی و مکتوب تئاتر (مجلهنمایش)، انفعال در زمینه نشر کتاب و پژوهش، انفعال کانونها، نداشتنِ هیچگونه برنامه درازمدت و نقشه راه، دلبستن به برگزاری جشنوارههای بیثمر، پرتعداد و پرهزینه که با هدر رفتن بودجه تئاتر تنها آمارها را پر میکنند و اثربخشی و نتیجه مثبتی ندارند، از بین بردن جایگاه و منزلتِ تماشاخانههای فاخر با تولیدهای بسیار نازل و بیکیفیت، برگزاری کنسروی و بیخاصیت جشنوارههای استانی، اولویتدهی بیشازحد به سفرهای بیدلیل و پرهزینه متعدد مدیران و کارمندان ادارهکل هنرهای نمایشی به استانها که در بسیاری موارد هزینههای آن (بلیت، اسکان، پذیرایی و...) از هزینه برگزاری یک جشنواره استانی فراتر است، حمایتِ بسیار اندک از تئاتر استانها، تعطیلی تقریبا کامل ارتباطاتِ بینالمللی و حضور نداشتنِ چهرههای حرفهای و موثر بینالمللی در تئاتر کشور و درعوض به صفر نزدیک شدن فعالیتهای بینالمللی تئاتر ایران، عدم دغدغه برای پیوند سیستم اجرایی و دانشگاهی، سیاستهای غلط و خالی کردن کارکرد تئاتر از هرگونه اثربخشی، به انفعال کشاندن سیستمِ نقد و نقادی و... از سرفصلهای مهمی هستند که تئاتر کشور از آنها رنج میبرد.
مدتهاست که روندِ ارتقای کمی و کیفی در سطوحِ مختلفِ تئاتر ایران متوقف شده و با شیبی بسیار تند در حالِ سقوط است و مدیریت ضعیف ادارهکل هنرهای نمایشی با بیتدبیری و بیبرنامهگی شیب این سقوط را تندتر کرده است. کانون ملی منتقدان تئاتر در این برهه زمانی خاص و درشرایطی که معتقداست ضعیفترین دوران مدیریت تئاتر کشور در چهار دهه اخیر - بهویژه از سوی ادارهکل هنرهای نمایشی - را میگذرانیم، معتقدست که درحال حاضر زبانِ تهدید و ارعاب، این موارد را بیاثر نمیکند، بلکه باعث میشود تا همین مفاد از قلمی به قلمِ دیگر انتقال یابند. عجیب است که متاسفانه، مدیران هنوز درنیافتهاند که در جامعه ایران، این نوع از اتوریته ناچسب و مزورانه دیگر جواب نمیدهد. هنرمند، انسان وارستهای است که هیچ تهدید و ارعابی را برنمیتابد و آنجا که شأنیتش خدشهدار شود، پا نمیگذارد.
لذا کانون ملی منتقدان تئاتر ایران بنابرحسب وظیفه، امروز ضمن انتشار نخستین بیانیهاش، نسبت به وضعیت امروز تئاتر کشور هشدار میدهد و تاکید میکند که درصورت ادامه این روند و اصرار بر مدیریت منفعلانه و ضعیف حال حاضر، وضعیت تئاتر کشور دشوارتر خواهد شد و مرز هشدار را رد خواهد کرد.
کانون ملی منتقدان تئاتر ایران